Content Header

Sms-parkeren met Mobile-For

Hoe start ik met sms-parkeren?

Iedereen die beschikt over een gsm met een abonnement of prepaidkaart van een Belgische provider kan gebruikmaken van het sms-parkeren: 

 • Bent u Proximusgebruiker?
  Dan kan u direct sms-parkeren, registratie is niet nodig. De kosten worden automatisch verrekend via uw gsm-factuur of via de prepaidkaart (de eerste keer sms-parkeren is altijd gratis). Let wel op: indien u niet registreert via www.4411.be, is het niet mogelijk om op hetzelfde ogenblik parkeersessies te laten lopen voor verschillende nummerplaten. 
 • Gebruikt u een andere Belgische provider?
  U parkeert de eerste keer gratis. Vervolgens ontvangt u automatisch een gebruikersnaam en paswoord per gratis sms. Deze heeft u nodig voor uw registratie via www.4411.be.  

Bent u uw gebruikersnaam en paswoord vergeten? Vraag dan een nieuwe gebruikersnaam en paswoord aan door PASS te sms’en naar 4411. Na maximum 15 minuten krijgt u opnieuw een gratis sms met gebruikersnaam en paswoord.  
 

Hoe start ik een parkeersessie?

Stel: U parkeert ergens waar betalend parkeren van kracht is en wil betalen met sms voor een auto met de nummerplaat ABC123.

 • U gaat naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. In een sms-bericht typt u het 5-cijferige nummer van de automaat (zie zijkant automaat), gevolgd door een spatie en uw volledige nummerplaat (zonder spaties). Dit bericht stuurt u naar 4411.
  Als uw wagen correct werd aangemeld, ontvangt u een bevestigingsbericht van 4411.
 • Kiest u direct voor een dagticket (enkel mogelijk in de donkergroene en donkergele dagtariefzones, zie het interactieve stratenplan op deze website) dan plaatst u hier nog de letter D voor (zie verder onder ‘zone dagtarief’).

Voorbeeld-sms’jes: 28888 ABC123
Hiermee geeft u aan dat u uw auto met nummerplaat ABC123 hebt geparkeerd in de buurt van parkeerautomaat 28888.

D20001 1XYZ987
U parkeerde uw auto met nummerplaat 1XYZ987 in de buurt van parkeerautomaat 20001 en koos meteen voor het dagtarief en 10 uur parkeren.


Hoe beëindig ik een parkeersessie?


Om uw parkeertijd te beëindigen, sms’t u de letter Q naar 4411.

Hoe verleng ik een parkeersessie?

  

U ontvangt een waarschuwingsbericht wanneer de maximale parkeertijd (verschillend per tariefzone) bijna is bereikt.

Wenst u langer te parkeren: sms de letter P naar 4411.

Let op: 

- check of uw auto nog altijd in dezelfde tariefzone geparkeerd is; als u parkeert in een duurdere tariefzone en daar geen nieuwe parkeersessie start, riskeert u een parkeerretributie – vanzelfsprekend mag u wel parkeren in tariefzones waar parkeren even duur is of goedkoper.

- een dagticket kan u niet verlengen door een 'P' te sms'en: u kan enkel na afloop van uw dagticket opnieuw een dagticket aanvragen.
  

Hoe werkt een sms-dagticket?


In de zones met dagtarief (de donkergroene of –gele zones) hebt u twee opties.

Optie 1

U bent van plan om voor langere tijd te parkeren. Dan kan u meteen kiezen voor een dagticket. Dit ticket is geldig voor de volgende 10 betalende uren, ook als deze op de volgende dag vallen.

Dat is extra handig wanneer u ter plaatse blijft overnachten. Stel: u arriveert in de loop van de namiddag en u neemt een dagticket, dan beschikt u de volgende ochtend nog steeds over een geldig parkeerbewijs. U hoeft dus niet op te staan om opnieuw te sms’en of een ticket aan de parkeerautomaat te nemen.

Voor een dagticket stuurt u het gewoonlijke sms’je, voorafgegaan door de letter D.
Voorbeeld: D28888 ABC123 betekent dat u een dagticket neemt voor de auto met nummerplaat ABC123, die geparkeerd staat bij de parkeerautomaat met nummer 28888.

Optie 2

U weet nog niet precies hoe lang u zal blijven. Dan kan u aanmelden met een gewone parkeer-sms,  dus zonder de letter D. Ook dan zijn er twee mogelijkheden:

 • Aan het eind van de dag hebt u het dagtarief nog niet bereikt.
  Dan stopt de sessie automatisch die dag om 19u (of om 22u in Zurenborg en een deel van het Zuid (zie interactief stratenplan). Zo loopt u niet het risico dat u ongewild toch het volle dagtarief betaalt.
 • Aan het eind van de dag hebt u het dagtarief bereikt, maar u hebt nog geen 10 uur geparkeerd.
  Dan loopt uw sessie automatisch door vanaf 9u op de eerstvolgende betalende dag.

Let op: u kan geen tweede dagticket aanvragen , wanneer u voor dezelfde wagen al een actief dagticket hebt in dezelfde tariefzone. Ofwel moet u eerst uw huidige parkeersessie beëindigen, ofwel wacht u tot deze vanzelf afloopt. Daarna kan u een nieuw dagticket aanvragen.  

U kan wel een extra parkeersessie starten in een zone zonder dagtarief, terwijl uw dagticket voor de  dagtariefzone nog loopt. Zolang dit niet verstreken is, kan u dus met uw dagticket terugkeren naar de zone waar u dit ticket hebt aangevraagd.  

  

Hoeveel kost het?
 

 • De eerste keer sms-parkeren kost niets, ongeacht in welke tariefzone u parkeert en of u een gewone parkeersessie start of een sms-dagticket neemt.
 • Per sms die u stuurt naar of ontvangt van 4411 betaalt u 0,15 euro; dit verdient u snel terug doordat u via het sms-parkeren enkel betaalt voor de werkelijk gebruikte parkeertijd, terwijl u de parkeertijd bij betaling via de automaat voor de veiligheid vaak te ruim inschat.

  Wenst u geen sms’en te ontvangen?
  4411 stuurt u automatisch een sms-bevestiging zodra u correct bent aangelogd. Ook wanneer de maximale parkeertijd bijna bereikt is ontvangt u een bericht. Wil u dergelijke sms’jes liever niet ontvangen? Stuur dan ‘C1’ naar 4411. Als u toch opnieuw bevestigings- en herinneringsberichten wil ontvangen, stuurt u weer ‘C1’ naar 4411.

 • U kan de sms-kosten ook voorkomen door parkeersessies te starten en stoppen via uw webpagina bij Mobile-for. Aan elke parkeerautomaat kan u een gratis 10-minutenticket nemen; dit geeft u voldoende tijd om u aan te melden via de webpagina.

 

Sms-parkeren kan ook in overdekte parkings

  
Sinds medio juni 2009 kan u ook bij enkele parkings betalen per sms. De ondergrondse parking aan de Nationale Bank gaf de aftrap van dit innovatieve project. Verder kan u ook sms-parkeren in de parkings aan het Zuider- en het Noorderterras.